TRATAMENTELE PARODONTALE sunt o suită de proceduri chirurgicale și non-chirurgicale menite să refacă sănătatea și estetica gingiei și a osului.
Boala parodontală este o denumire generică dată afecțiunilor ce constau în inflamația cronică a țesuturilor de susținere a dintelui: gingia și osul alveolar. Denumirea populară este parodontoza.
În funcție de evoluție se disting două etape:
GINGIVITA : Inflamația este strict localizată la gingie, care-și modifică consistența (devine moale), culoarea (devine roșu intens) și sângerează ușor la periaj. Cauza gingivitei este placa bacteriană ce se depune pe suprafața dinților neigienizați corespunzător. Placa bacteriană este un depozit albicios format din bacterii și resturi alimentare. Instaurarea unei igiene orale corecte rezolvă problema.
PARODONTITA: Complicația inflamației gingivale cu cea a osului alveolar se numește parodontită. Cauza principală a parodontitei este tot placa bacteriană care, în două-trei zile de la formare, se transformă în tartru.
Tartrul nu mai poate fi îndepartat prin autocurațire, ci doar prin DETARTRAJ, în cabinetul dentar. Gingia inflamată se retrage de pe dinți, dezgolind rădăcinile.
Cabinetul nostru vă pune la dispoziție un plan de tratament adecvat situației dumneavoastră, astfel încât să puteți opta atât pentru tratamentul nechirurgical cât și pentru cel chirurgical!
Tratamentul nechirurgical constă în igienizarea riguroasă prin detartraj ultrasonic, periaj profesional și air-flow. Se folosesc și aplicații de substanțe antibiotice și antiinflamatorii, de tipul gelurilor, în șanțurile interdentare. Se pot administra și antibiotice pe cale orală.
Tratamentul chirurgical presupune alegerea procedeului potrivit în funcție de situația clinică:
– CHIURETAJUL SUBGINGIVAL se face doar cu anestezie locală, cu ajutorul unor chiurete speciale cu care se curăță pungile parodontale.
– OPERAȚIA CU LAMBOU: Se incizează și se decolează o porțiune gingivală, ceea ce permite expunerea și curățarea rădăcinii dentare; dacă gingia a fost retrasă, se încearcă reinserția lamboului cât mai aproape de linia de colet anatomic.
– ADIȚIA DE GINGIE se folosește în retracțiile gingivale extinse și constă în inserarea unei grefe de mucoasă bucală, în general de pe palat (cerul gurii) , în locul gingiei retrase.
– ADIȚIA DE MATERIAL OSOS se folosește în cazul pungilor parodontale adânci cu distrucție osoasă mare; se „lipește” un os natural sau de sinteză în scopul reducerii mobilității dinților.